GDO – TÜR TAYİNLERİ

Günümüzün en güncel konularından olan “GDO” ya da tam açılımı ile “Genetiği Değiştirilmiş Organizmalar”, bir canlının gen diziliminin değiştirilmesi yoluyla daha önce sahip olmadığı bir özelliğin kazandırılması ile elde edilen canlılara verilen isimdir. Ülkemizde “Biyogüvenlik Kanunu” ile buna bağlı “Genetik Yapısı Değiştirilmiş Organizmalar ve Ürünlerine Dair Yönetmelik” çerçevesinde laboratuvarımız gıdalarda ve yemlerde GDO tarama analizlerini ileri teknoloji kullanılarak büyük bir hassasiyet ile tespit edilebilmektedir.

GDO analizlerinin yanında laboratuvarımızda Türk Gıda Kodeksi Et ve Et Ürünleri Tebliği çerçevesinde “Et Tür Tayini” analizleri de yine titizlikle gerçekleştirilmektedir. Bilindiği gibi ilgili yönetmelik çerçevesinde belirli durumlar haricinde farklı türlerin karışımına izin verilmemektedir. Bunun yanında tüketici haklarının ve sağlığının korunması, dini inançlar gibi nedenlerle domuz, at, eşek gibi türlerin etlerinin veya ürünlerinin taklit ve tağşiş amacıyla kullanımı istenmemektedir.

Deney Alanı Deney Adı Deney Metodu Akreditasyon Numune Miktarı
GDO Tarama Analizi (p35S, tNOS, pFMV) (1) Gıda ve Yem Kit Metodu (Bosphore GMO Screening Kitv3 Metodu), ISO 21569, ISO 24276 TÜRKAK Yem
Numunelerinde
Mısırda 3 Kg-
Soyada 2 Kg
Arpa, Darı, Yulaf, Pirinç, Çavdar, Buğday 400 g, kolza tohumu 40 g Gıdalarda Orijinal
ambalajında Steril
koşullarda (500 g)
Bitki Spesifik “Soya” Geni Taraması (1) Gıda ve Yem Kit Metodu (Bosphore Soy Species Detection Kitv1), TS EN ISO 21569, ISO 24276 TÜRKAK
MON 87701 “Soya” Tip Belirleme Analizi (1) Gıda ve Yem EURL Metot (QT-EVE-GM-010), TS EN ISO 21569, ISO 24276 TÜRKAK
MON 87769 “Soya” Tip Belirleme Analizi (1) Gıda ve Yem EURL Metot (QT-EVE-GM-002), TS EN ISO 21569, ISO 24276 TÜRKAK
MON 87708 “Soya” Tip Belirleme Analizi (1) Gıda ve Yem EURL Metot (QT-EVE-GM-012), TS EN ISO 21569, ISO 24276 TÜRKAK
CV 127 “Soya” Tip Belirleme Analizi (1) Gıda ve Yem EURL Metot (QT-EVE-GM-011), TS EN ISO 21569, ISO 24276 TÜRKAK
DP305423-1 “Soya” Tip Belirleme Analizi (1) Gıda ve Yem EURL Metot (QT-EVE-GM-008), TS EN ISO 21569, ISO 24276 TÜRKAK
Bitki Spesifik “Pamuk” Geni Taraması (1) Gıda ve Yem Kit Metodu (Bosphore Cotton Species Detection Kitv1), TS EN ISO 21569, ISO 24276 TÜRKAK
GHB614 “Pamuk” Tip Belirleme Analizi (1) Gıda ve Yem EURL Metot (QT-EVE-GH-006), TS EN ISO 21569, ISO 24276 TÜRKAK
3006-210-23 “Pamuk” Tip Belirleme Analizi (1) Gıda ve Yem EURL Metot (QT-EVE-GH-001b), TS EN ISO 21569, ISO 24276 TÜRKAK
281-24-236 “Pamuk” Tip Belirleme Analizi (1) Gıda ve Yem EURL Metot (QT-EVE-GH-001a),TS EN ISO 21569, ISO 24276 TÜRKAK
Bitki Spesifik “Mısır” Geni Taraması(1) Gıda ve Yem Kit Metodu (Bosphore Corn/Maize Species Detection Kitv1), TS EN ISO 21569, ISO 24276 TÜRKAK
DAS-40278-9 “Mısır” Tip Belirleme Analizi (1) Gıda ve Yem EURL Metot (QT-EVE-ZM-004), TS EN ISO 21569, ISO 24276 TÜRKAK
Et Tür Tayini (Sığır Eti Aranması) (2) Et ve Et ürünleri, Jelatin Kit Metodu (Bosphore Species Identification Kit Bovine) TÜRKAK 500 g
Et Tür Tayini (Domuz Eti Aranması)(2) Et ve Et ürünleri, Jelatin Kit Metodu (Bosphore Species Identification Kit Pork) TÜRKAK 500 g
Et Tür Tayini (At Eti Aranması) (2) Et ve Et ürünleri Kit Metodu (Bosphore Species Identification Kit Horse) TÜRKAK 500 g
Et Tür Tayini (Eşek Eti Aranması) (2) Et ve Et ürünleri Kit Metodu (Bosphore Species Identification Kit Donkey) TÜRKAK 500 g
Et Tür Tayini (Tavuk Eti Aranması) (2) Et ve Et ürünleri Kit Metodu (Bosphore Species Identification Kit Chicken) TÜRKAK 500 g
Et Tür Tayini (Hindi Eti Aranması) (2) Et ve Et ürünleri Kit Metodu (Bosphore Species Identification Kit Turkey) TÜRKAK 500 g
(1) Bu analizlere ilişkin çalışma izni Gıda ve Yem ürünlerinde DNA Ekstraksiyonunu (MagrevPlant DNA Ekstraksiyon Kit Metodu, ISO 21571) içermektedir.
(2) Bu analizlere ilişkin çalışma izni Et ve Et Ürünleri ve Jelatinde DNA Ekstraksiyonunu (Magrev Dokudan Genomik DNA İzolasyon Kit Metodu, ISO 21571) içermektedir.